Català / Español / English  ·  TEL. 977 224 314 · EMAIL colsantpau@colsantpau.com
Català / Español / English  · 

Notícies

Sessií d'Inspira STEAM a una aula de 6è

Els i les alumnes de 6è de Primària participen al projecte Inspira STEAM, coordinat per la URV

21-02-2023

Inspira STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Maths) és el projecte que neix per inspirar les joves en la ciència i la tecnologia. Nascut al País Basc, arriba a Tarragona sota la coordinació de la Universitat Rovira i Virgili per fomentar la vocació cientificotecnològica entre les nenes. El seu objectiu és sensibilitzar els joves sobre la realitat de les dones en el camp científic‐tecnològic, i donar suport especialment a les noies que tinguin interès o inquietud sobre aquestes àrees. 

Inspira STEAM compta amb sis objectius principals, que els alumnes han treballat amb les seves mentores al llarg de les sis sessions de treball que ha tingut el projecte:

  • Facilitar nous referents de dones tecnòlogues.
  • Que els nens i nenes descobreixin les professions STEAM.
  • Conscienciar sobre la necessitat que el desenvolupament del país es produeix entre homes i dones.
  • Sensibilitzar i orientar sobre la carrera en tecnologia.
  • Donar visibilitat i posar en valor a les dones tecnòlogues.
  • Donar a conèixer els estereotips existents perquè no condicionin l’elecció d’estudis.

El projecte ha comptat amb la participació de tots els alumnes de sisè de primària del Col·legi Sant Pau Apòstol, 81 en total, i amb 3 mentores de l’àmbit científic de la URV. Junts han treballat temes com els estereotips que ens envolten, la feina o dones i ciència al llarg de la història. Amb aquestes trobades entre mentora i nenes s’ha volgut ajudar a dissipar dubtes i objeccions sobre les professions en ciència i tecnologia, a aclarir les seves motivacions i a afermar la seva autoestima per iniciar aquest camí professional, si així ho desitgen. Per la seva banda, els nois han treballat aquests mateixos conceptes i materials amb una persona del centre assignada per a això i, en alguns casos, amb una mentora. Els estudiants han exposat les conclusions que han extret una vegada finalitzat el projecte, del que han pogut aprendre molt i que els ha generat curiositat, entusiasme i interès. 

Inspira STEAM neix de la necessitat de promocionar vocacions científiques i tecnològiques entre l'alumnat i de la urgència de fer‐ho entre les nenes. El nombre d'estudiants que opten per una formació en tecnologia decreix cada any. I si ens referim al col·lectiu femení, les dades s'aguditzen encara més. Tot i que el 54,1% del total d'estudiants del sistema universitari espanyol són dones, la seva presència a les titulacions tècniques com Enginyeria i Arquitectura decau al 23% a la província de Tarragona.


Xarxes socials: