A tota l’educació infantil hi ha un factor que cal tenir molt present per a un millor desenvolupament global del nens i nenes, la relació entre infants d’igual o diferent edat. Aquest àmbit que pot semblar assolit simplement amb l’escolarització, necessita temps, accions, activitats enfocades en aquest sentit i treball d’aula amb els infants on es donin eines i estratègies perquè la relació sorgeixi de manera natural, espontània i sigui beneficiosa per tots els implicats.
En aquest sentit, a l’Educació Infantil hem decidit donar un pas més en el nostre enfocament de la relació entre els infants. L’equip docent ha dissenyat i implementat un programa al que hem anomenat Espais d’interacció, on el que es pretén és afavorir, motivar i potenciar moments on la interacció entre infants aparegui i es desenvolupi a dins l’aula. Després de l’èxit que va suposar la prova pilot a P3 durant el curs passat, enguany s’ha implementat ja a la resta de cursos d’Educació Infantil (P4 i P5).
El desenvolupament d’aquests Espais d’interacció està plantejat per a que les aules es transformin en diferents espais on els infants puguin jugar segons les seves preferències o gustos, i a l’hora es puguin barrejar amb nens i nenes de les altres classes, descobrint i aprenent que les relacions amb els altres infants són positives, motivadores i divertides.
Un dels objectius que persegueixen els Espais d’interacció és transmetre als infants que jugar no té gènere. D’aquesta manera, els nens i nenes es poden trobar amb elements que apropen la realitat del món on vivim al joc, com un espai amb banyeres i aigua i sabó per banyar les nines i ninos, un espai de cuina, un altre amb cotxes i automòbils, d’altres característics d’un determinat ofici: metges, mecànics o venedors, i d’altres seguint el fil del Neuroambient en qüestió. Tots els i les alumnes tenen a la seva disposició els diferents espais i, segons la seva elecció, hi juguen en companyia dels seus companys i companyes.